Elektrische cardioversie (ECV) | St. Antonius Ziekenhuis (2024)

Een elektrische cardioversie is een korte behandeling waarbij de cardioloog probeert een hartritmestoornis met behulp van een elektrische schok te verhelpen.Dit gebeurt onder een lichte narcose. Deze behandeling kan geschikt zijn voor patiënten die last hebben van boezemfibrilleren of een boezemflutter.

Medicijnen

Bloedverdunners

  • Bezoekt u de Trombosedienst? Dan raden wij u aan uw Trombosedienst op de hoogte te brengen vanuw cardioversiebehandeling, zodat zij uw medicijnen goed kunnen instellen.
  • Gebruikt u een NOAC als bloedverdunner, zoals rivaroxaban, apixaban, edoxaban of dabigatran, dan is het van belang dat uin de 3 weken voorafgaand aan de elektrische cardioversie geen dosering heeft gemist. Voor deze middelen is geen bezoek aan de Trombosedienst nodig.

Insuline

  • Heeft u diabetes en gebruikt u insuline? Overleg dan met de arts wat u moet gebruiken.

Bent u zwanger? Laat het ons weten.

Als u zwanger bent is het belangrijk dat u dit meteen laat weten. De arts zal dan bekijken of de elektrische cardioversiein uw situatie mogelijk is.

Zorgt u ervoor dat iemand u brengtof haalt. U mag namelijk zelf niet actief deelnemen aan het verkeer na de elektrische cardioversie.

Het is noodzakelijk dat u voorde operatie een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft).Dit geldt als u narcose, een ruggenprik of een zenuwblokkade krijgt. Als u niet nuchter bent tijdens de ingreep, is de kans groter dat er tijdens de ingreep eten en drinken uit uw maag in uw longen terechtkomt. Dit kan leiden tot een ernstige longontsteking. Het is dus belangrijk dat u zich aan onderstaande voorschriften houdt. Als u niet nuchter bent,zullen wij er voor uw veiligheid voor kiezen om de operatie niet door te laten gaan.

Houd u aan de onderstaande voorschriften:

  • Tot 6 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u 1 of 2 beschuitjes met jam eten.

Dit betekentdat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer mag eten. Moet u zich bijvoorbeeld om 14.00 uur ’s middags melden, dan mag u vanaf 08.00 uur ’s morgens niets meer eten.

  • Tot 2 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u heldere vloeistoffen drinken. Dit zijn: water, appelsap en thee ZONDER melk. Koffie zonder melk is ook toegestaan.

Dit betekentdat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 06.00 uur ’s morgens niets meer mag drinken. De afgesproken medicatie mag u wel met een slokje water innemen op de dag van de operatie.

Als u al bent opgenomen in het ziekenhuis endevolgende dagwordt geopereerd, dan zullen de zorgverlenersop de afdeling ulaten wetenvanaf hoe laat u niet meer mag eten en drinken.

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als uer eenaanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antoniusleest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet.

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten.Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Onderzoeken voor de ingreep

Voorafgaand aande elektrische cardioversie krijgt u de volgende korte onderzoeken:

  • Hartfilmpje (ECG)
  • Bloedonderzoek: Als u bloedverdunners gebruikt via de Trombosedienst,is het belangrijk datuw INR (Internal Normalized Ratio)3 weken lang tenminste tussen de 2.0 en 4.0 is. De INR geeft de snelheid weer waarmee het bloed stolt. We nemen bloed af om te kijken of uw bloed goed verdund is. Als uw bloed niet goed verdund is, kan de behandeling niet doorgaan.
  • Slokdarmecho (indien nodig): Als het nodig is controleert de verpleegkundig specialist voor de behandeling met een slokdarmecho of u bloedstolsels in de boezems heeft. Dit gebeurt vooral als antistollingsmiddelen vooraf niet mogelijk zijn. Het is belangrijk dat de stolsels voor de cardioversie verwijderd of opgelost zijn.

De ingreep

  • U ondergaat een time-out procedure: Patiëntveiligheid staat bij ons voorop. Daarom controleren wij vooraf extra of u werkelijk de patiënt bent die we denken dat u bent. Dit heet een time-out procedure. Wij vragen u naar uw naam en geboortedatum, naar een eventuele overgevoeligheid (allergie) en vragen u voor welke ingreep u komt en of u begrepen heeft hoe we die uit gaan voeren.
  • We controleren nogmaals of uw bloed goed verdund is.
  • U krijgt een kapje over uw mond en neus waardoor we extra zuurstofgeven tijdens de behandeling.
  • U krijgt een infuus met narcosevloeistof. De anesthesist sluit deze bij u aan.
  • Door de narcosevloeistof valt u in slaap.
  • U krijgt 2 electrode plakkers op uw borst geplakt. Met dedefibrillator wordt vervolgens een elektrische schok afgegeven om de elektrische prikkels in het hart tijdelijk uit te schakelen en het hart weer in zijn normale ritme te laten komen. Het is eigenlijk een reset van het hart.

Uitslag

Na de behandeling bespreekt de verpleegkundig specialist meteen met u of de behandeling gelukt is.

Risico’s en complicaties

  • Er bestaat een kans op een herseninfarct door losschietende stolsels vanuit de boezems. Daarom krijgt u voorafgaand aan- en na de elektrische cardioversie antistollingsmiddelen. Dit geldt alleen wanneer het boezemfibrilleren al langer dan 48 uur bestaat. Met antistolling is de kans op een herseninfarct tijdens de cardioversie erg klein.
  • Verder bestaat de kans dat er rode plekken op de huid ontstaan door de defibrillatie

Jaarlijks voeren we in het St. Antonius hartcentrum ruim1.100 elektrische cardioversies uit.

Het St. Antonius Hartcentrum is een toonaangevend behandelcentrum voor alle vormen van hartklachten en -aandoeningen. We maken hierbij gebruik van de nieuwste behandelmethoden en –technieken. We zijn bovendien het grootste hartcentrum van Nederland en leveren kwalitatief hoogwaardige zorg tot ver buiten de regiogrenzen.
Jaarlijks voeren onze cardiologen meer dan 1000 ablaties uit. Dit maakt ons een van de grootste ablatiecentra van Nederland.
Wij maken gebruik van de meest geavanceerde apparatuur en behandelmethoden die beschikbaar zijn. Deze combinatie van expertise en moderne technologie stelt ons in staat om de beste zorg te bieden en de gezondheid van onze patiënten te verbeteren.

Lees hier meer over onze ervaring en expertise.

Wij vinden het belangrijk dat u goed weet wat er gaat gebeuren en dat u samen met uw cardioloog een bewuste en overtuigde keuze kunt maken voor de ingreep. De arts kan u alleen onderzoeken en behandelen als u daar toestemming voor geeft. Daarom zal de cardioloog u aan het einde van het voorbereidende gesprek vragen om samen een toestemmingsformulier te ondertekenen.

Als u dit formulier ondertekent, geeft u aan op de hoogte te zijn van:

  • de aard van de ingreep;
  • de te verwachten gevolgen voor uw gezondheid en dagelijks leven;
  • de reden voor de ingreep en de kans van slagen van de behandeling;
  • de kans op- en de ernst van complicaties die kunnen ontstaan door de ingreep;
  • de gevolgen van het niet doen of uitstellen van de ingreep en de eventuele alternatieven;
  • de belangrijkste leefregels na de ingreep (wat u wel en niet meer mag doen).
Elektrische cardioversie (ECV) | St. Antonius Ziekenhuis (2024)
Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Eusebia Nader

Last Updated:

Views: 5785

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Eusebia Nader

Birthday: 1994-11-11

Address: Apt. 721 977 Ebert Meadows, Jereville, GA 73618-6603

Phone: +2316203969400

Job: International Farming Consultant

Hobby: Reading, Photography, Shooting, Singing, Magic, Kayaking, Mushroom hunting

Introduction: My name is Eusebia Nader, I am a encouraging, brainy, lively, nice, famous, healthy, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.